Sapunuri


Ghid pentru alegerea unui sapun. Descopera cele mai apreciate sapunuri naturale si care sunt beneficiile acestora pentru piele! Sapun negru, sapun de alep sau sapun de Marsilia, pe care sa-l aleg?

Alegerea corecta a sapunului este esentiala pentru ingrijirea zilnica. Exista sapunuri care datorita ingredientelor chimice pe care le contin agreseaza pielea, dar exista insa si sapunuri naturale care au o formula curata si care sunt ideale pentru a avea o piele sanatoasa si frumoasa.

In functie de textura lor sapunurile se pot imparti in 2 categorii: sapun solid si sapun lichid. Sapunurile solide pot fi fabricate din grasimi animale (seu, untura), ingrediente derivate din petrol sau din uleiuri vegetale. Uleiurile de cocos, masline si palmier sunt principalele uleiuri folosite in sapunurile vegetale. Sapunurile naturale contin uleiuri vegetale, coloranti naturali (suc de morcovi, iarba de grau, diverse plante ayurvedice, etc) si uleiuri esentiale care parfumeaza sapunul in mod natural.  

Sapunul, fie ca este lichid sau solid, trebuie ales in functie de tipul de piele. Pielea sensibila are nevoie de un sapun cu o formula delicata, fara parfum, parabeni, si alte derivate din petrol. Pielea uscata are nevoie de un sapun hidratant care sa nu usuce pielea, pe cand pielea grasa sau cu tendinta de ingrasare are nevoie de un sapun purificator, astringent.

Avantaje si dezavantaje sapun lichid, sapun solid: sapunul lichid este mai usor de folosit si mai igienic, sapunul solid se consuma mai greu decat cel lichid, sapunul solid are un pH alcalin mai ridicat decat pH-ul pielii in timp ce sapunul lichid are de obicei un pH neutru.

Cele mai apreciate sapunuri naturale

Sapun de alep
Denumirea sa este legata de orasul in care a fost inventata reteta originala – Alep, Siria. Principalele ingrediente continute de sapunul de Alep sunt uleiul de masline si uleiul de dafin. Sapunul de alep se poate folosi pentru ten, corp si par. Complet natural, sapunul de alep este indicat in cazul unor afectiuni ale pielii, se poate folosi in loc de spuma de ras, sau ca masca de fata (se aplica pe pielea umeda, se lasa sa actioneze 3-4 minute dupa care se clateste).
Cantitatea de ulei de dafin din compozitie determina tipul de piele pentru care este indicat sapunul de alep: cele cu concentratii de 5%, 10%, 20% sunt indicate pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea uscata, in timp ce sapunurile cu 35%, 55% ulei de dafin sunt indicate pentru pielea grasa, acneica, impura. Pastrat in dulap, sapunul de alep alunga moliile.

Sapun de Marsilia
Sapunul de Marsilia, fabricat in mod traditional in orasul Marsilia din Franta, este un sapun natural recomandat pentru toata familia, pentru toate tipurile de piele. Sapunul de Marsilia este un produs de curatare bland si eficient, care se foloseste in mod deosebit pentru spalarea mainilor si a corpului. Este un produs natural, biodegradabil, ce nu polueaza mediul inconjurator. Catifeleaza si hidrateaza pielea, inclusiv pielea sensibila si reactiva. Sapunul de Marsilia care contine ulei de masline are o culoare verde. Motive pentru a folosi sapunul de Marsilia: produs natural din uleiuri vegetale fara parabeni, coloranti si alte chimicale, respecta mediul inconjurator, este economic, antiseptic si delicat cu pielea sensibila, nu provoaca alergii. In plus se poate folosi si la spalarea rufelor si indepartarea petelor de pe haine.

Sapun negru
Sapunul negru, cunoscut si sub numele de sapun negru african (Anago Soap, Alata Simena sau Ose Dudu) este un produs cosmetic traditional din Africa de Vest. Se foloseste de multe secole pentru curatarea pielii si spalarea parului. Este un produs natural, delicat, fiind ideal pentru toate varstele, de la bebelusi pana la batrani.

Sapunul negru african este produs manual dupa retete secrete transmise din generatie in generatie. Sapunul negru are are o culoare maronie, face o spuma bogata si cremoasa, are un parfum natural dat de ingredientele din compozitie. Sapunul negru este, impreuna cu sapunul de alep si cel de Marsilia, cel mai SANATOS sapun pentru piele intrucat contine ingrediente pure, putine la numar. Sapunul negru african traditional contine unt de shea nerafinat, unt de cacao, cenusa de la pastaile de cacao (lesia utilizata in procesul de saponificarea este preparata din aceasta cenusa). Unele retete de sapun negru contin si uleiul de palmier si cenusa de la diferite plante, cum ar fi scoarta de shea, de platan, etc. Sapunul negru african autentic nu contine chimicale, conservanti, coloranti sau parfum sintetic. Culoarea sapunului este data de ingredientele din compozitie (culoarea poate varia de la maroniu deschis la un maroniu inchis in functie de metoda de manufacturare).

Reteta pentru manufacturarea sapunului negru african traditional este greu de replicat la scara industriala. De obicei, sapunurile negre produse in Europa sau in America contin ingrediente chimice, culoarea sapunurilor fiind data de coloranti sintetici sau de carbune. Sapunurile astfel obtinute nu ofera beneficiile reputate ale adevaratului sapun negru african.

Pentru a avea garantia ca cumparati adevaratul sapun negru african si nu unul contrafacut trebuie sa va asigurati ca sapunul a fost produs in Africa de Vest, in sistem fair trade.

Daca doresti sa-ti rasfeti pielea folosind un sapun natural, de calitate, placut parfumat, alege oricare din sapunurile bio de la Avril. Aromele de verbina, capsuni, migdale, smochine, trandafir si flori de portocale te cuceresc de la prima folosire.

Daca te confrunti cu probleme ale pielii (dermatita, acnee, eczeme, etc) alege sapunul de alep, sapunul de Marsilia sau sapunul negru african. Sunt ideale pentru toata familia, inclusiv pentru pielea delicata a copiilor.

group_work .