Top 5 ingrediente nocive in vopseaua de par

Uneori ne dorim un look nou sau simtim nevoia de o mica schimbare, alteori, firele albe isi fac aparitia iar vopsirea parului devine o necesitate. Alegerea vopselei de par trebuie sa se faca atent deoarece vopselele din comert contin multe ingrediente toxice, care pot irita pielea si sistemul respirator.

Cum putem sa ne bucuram de o schimbare a look-ului fara sa ne fie frica de efectele adverse pe care vopselele le pot avea? Citind eticheta si asigurandu-ne ca vopseaua pe care o alegem este maturala, contine doar plante si nu contine niciunul din ingredientele de mai jos.

Para-fenilendiamina (PPD)

Vopsea de par - Ingrediente chimice

Para-fenilendiamina (PPD), ingredient regasit in vopselele de par sub denumirea de p-phenylenediamine sau 1,4 benzendiamine, este unul din cele mai periculoase ingrediente din compozitia vopselelor de par. Acest ingredient se foloseste in vopselele de par deoarece ajuta culoarea sa reziste la spalari frecvente si la alte agresiuni asupra parului (folosirea repetata a uscatorului de par, coafarea parului, etc).

PPD-ul se intalneste in doua din trei vopsele de par si poate avea numeroase efecte adverse deoarece patrunde in firele de par si foliculii acestora. In 2006, American Contact Dermatitis Society a acordat acestui ingredient premiul de alergen al anului deoarece favorizeaza aparitia reactiilor alergice (iritatii, prurit cutanat, eczeme, arsuri, etc). Reactiile alergice pot include și dificultati in respiratie, care pot fi fatale.

Ingredientul PPD se foloseste in vopselele de par, inclusiv in cele fara amoniac sau semi-permanente, si in henna pentru tatuaje care se foloseste pentru realizarea de tatuaje temporare. Vopselele inchise la culoare contin o cantitate mai mare de PPD decat cele deschise la culoare.

Clasificandu-se ca fiind un ingredient sensibilizant. este foarte important sa se faca testul de alergie inainte de fiecare vopsire, chiar daca s-a mai folosit in trecut aceeasi vopsea.

In ultimul timp s-au inregistrat tot mai multe cazuri de eruptii cutanate veziculare severe la persoanele care au folosit “henna neagra” pentru realizarea de tatuaje temporare. Vopseaua de piele henna neagra este de fapt henna amestecata cu o cantitate foarte mare de PPD, concentratia de PPD depasind limita de 2% admisa pentru colorantii de par.

Para-fenilendiamina (PPD)

Culoarea tatuajului realizat cu henna pentru tatuaje care este 100% naturala, adica fara PPD sau alte ingrediente chimice variaza de la un portocaliu intens in prima zi la un maroniu rosiatic intens in urmatoarele 48 de ore de la aplicare. Pentru tatuaje, iti recomandam henna pentru tatuaje Sattva, disponibila AICI.

Amoniac

Amoniacul este un alt ingredient nociv care se regaseste in multe din vopselele de par din comert. Rolul acestuia este de a deschide cuticulele firelor de par pentru a favoriza colorarea si depozitarea vopselei pentru un timp indelungat (fara a se spala dupa cateva samponari). Vopsirile repetate au ca rezultat distrugerea graduala a cuticulelor. Parul ramane astfel fara stratul protector, ceea ce inseamna ca devine uscat, tern, lipsit de elasticitate, etc..

S-a constatat ca amoniacul este iritant pentru piele, ochi si sistemul respirator si din acest motiv a aparut o noua tendinta in colorarea parului.

Ultima tendinta din industria produselor pentru par sunt vopselele fara amoniac, lansate in ultimii ani de aproape toate marile brand-uri care fabrica astfel de produse. Problema este ca aceste vopsele contin aceleasi ingrediente chimice cu exceptia amoniacului care a fost inlocuit cu MEA (monoethanolamine).

Pentru vopselele semi-permanente se foloseste o concentratie de 3% iar pentru cele permanente o concentratie de 9% chiar daca limita maxima admisa este de 5%. Ethanolamine este un ingredient chimic care ramane pe scalp si pe firul de par chiar si dupa cladire (adera la firul de par). Apa actioneaza ca un oxidant la fiecare spalare a parului colorat cu o vopsea cu ethanolamine, degradand si mai mult parul, cauzand uscarea si decolorarea culorii. Acest ingredient poate cauza iritatii ale pielii, astm, caderea parului datorita stresului oxidativ, etc.

In concluzie, nici vopseaua de par fara amoniac nu este o alternativa sanatoasa pentru vopsirea parului. Mai multe despre amoniac, am scris in Vopsea cu sau fara amoniac.

Peroxid de hidrogen

Peroxidul de hidrogen, cunoscut si sub numele de apa oxigenata sau perhidrol, se regaseste in foarte multe vopselele de par. Rolul acestuia este de a decolora parul. Vopsirea in mod constant are ca rezultat deteriorarea firului de par datorita actiunii de deshidratare pe care o are peroxidul. Testele au aratat ca afecteaza sistemul respirator, sistemul nervos si ca ar modifica structura ADN-ului uman.

Resorcinol

Resorcinolul este folosit in vopselele de par pentru a crea tonuri de verde. Se oxideaza cu peroxidul de hidrogen si permite obtinerea unei culori permanente. Este un ingredient catalogat de catre Uniunea Europeana ca fiind nociv pentru organism si pentru mediul inconjurator. Este extrem de iritant pentru piele si ochi, iar in cantitati mari, prin inhalare poate cauza dereglari hormonale.

Persulfatii

Sulfatii de sodiu, potasiu si amoniu sunt intalniti in concentratie mare in vopsea si in decolorantul de par. Au rolul de a decolora firul de par pentru a se putea obtine o culoare mai deschisa. Sulfatul de amoniu a fost gasit responsabil de aparitia dermatitei alergice la un numar foarte mare de coafeze. Sunt iritanti pentru piele si cresc riscul de astm.

Alte ingrediente

Alte ingrediente nocive care se regasesc in vopselele de par conventionale si care trebuie evitate: 4-amino-2-hydroxytoluene (alergen puternic care are rolul de a conferi culoare parului), parfumuri sintetice (pot provoca iritatii, dermatite, migrene, ameteli, hiperpigmentare, etc), PEG-uri (favorizeaza absorbtia celorlate ingrediente nocive din compozitia vopselei), 1,4-dioxane (cancerigen), lead acetate (anemie, probleme neurologice), etc.

Alternative la vopselele chimice

Henna, alternativa la vopseaua de par chimica

O alternativa sanatoasa pentru vopseaua sintetica este henna, folosita de mii de ani pentru vopsirea parului in tari precum India, Pakistan, Iran, etc

Atentie! Pe piata exista si vopselele de par pe baza de henna, asa-zis naturale, care contin PPD sau para-fenilendiamina sau saruri metalice. Acestea promit vopsirea parului intr-un timp record de minim 30 de minute.

Evita o astfel de vopsea daca va doriti ceva natural. Pentru o colorare naturala a parului citeste eticheta si asigurati-te ca vopseaua henna contine doar plante: Lawsonia Inermis (henna) si alte plante care contin pigment si vopsesc natural cum ar fi pudra de indigo (Indigofera Tinctoria), turmeric, etc. Daca pe cutia produsului nu sunt trecute ingredientele, evita sa o cumperi. Daca magazinul online nu publica ingredientele evita sa-ti cumperi vopseaua de pe acel site.

Pentru o garantie in plus opteaza pentru vopselele certificate bio de BDIH, USDA, sau alte organisme de certificare bio. Acestea asigura ca vopselele henna nu sunt impletite cu ingrediente nocive si metale grele.

Planta de henna contine un pigment care coloreaza parul in nuante de aramiu sau rosu in functie de culoarea pe care se aplica. Pentru a se vopsi parul in nuante de negru sau saten inchis, vopseaua, daca este 100% naturala, trebuie sa fie un mix de henna pura cu pudra de indigo. Pentru mai multe informatii despre henna citeste 13 Lucruri de stiut inainte de a te vopsi cu henna.

Recomandarea mea, vopselele de par Henna Khadi. Aceste vopsele nu doar coloreaza in mod natural dar si contribuie la regenerarea parului. Henna Khadi contine 100% ingrediente naturale, fara amoniac, PPD sau resorcinol. Vopselele de par Khadi sunt vegane, pe baza de plante folosite de mii de ani in India pentru colorarea parului.

Ce fel de vopsele folosesti? Ai folosit vreodata henna?

Daniela

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

group_work .