Mituri despre Henna

- tot ce trebuie sa stii despre henna -

Te-ai gandit sa-ti vopsesti parul cu henna dar esti preocupata de ceea ce ai auzit despre vopsirea cu henna? Iata o serie de mituri demontate despre vopsirea cu henna si cu vopselele de par pe baza de henna!

Henna coloreaza parul intr-o singura nuanta - Lawsonia inermis, asa cum este cunoscuta stiintific henna, este o planta ce coloreaza parul in nuante de rosu/aramiu. Culoarea care se obtine depinde de culoarea pe care se aplica henna, de aditivii care se folosesc la prepararea vopselei (ceai negru, cafea, etc) si de timpul de actionare al vopselei. Aplicata pe par deschis la culoare (alb si diverse nuante de blond), henna pura coloreaza parul in nuante de aramiu; aplicata pe par mai inchis la culoare se obtin nuante de rosu. Aceste nuante pot fi mai inchise daca pudra de henna se amesteca cu ceai negru sau cafea.

Pudra de henna  se poate amesteca cu pudra de indigo si alte plante ayurvedice pentru a obtine nuante diferite de aramiu/rosu. Acestea sunt vopsele de par pe baza de henna, denumite in mod impropriu henna saten, henna negru, henna blond, etc.

Henna nu coloreaza parul vopsit chimic

Henna pura si vopselele de par pe baza de henna coloreaza in mod eficient parul vopsit chimic. Este indicat sa treaca o perioada (6-8 spalari) inainte de a aplica henna pura sau vopselele de par pe baza de henna deoarece vopselele de par chimice influenteaza negativ PH-ul parului. Se recomanda efectuarea unui test de proba pentru a evita obtinerea unor nuante nedorite, in mod special daca parul a fost vopsit blond.

Henna are efecte negative asupra parului

Mituri despre vopseaua henna

Foarte multe coafeze sustin, in mod GRESIT, ca henna este daunatoare pentru par, ca este responsabila de ruperea si caderea parului.

In realitate, henna neagra chimica este daunatoare pentru par si scalp. Henna Neagra (Black Henna) contine un ingredient chimic foarte toxic numit PPD (parafenilendiamina), care amestecata cu henna permite obtinerea de culori inchise de saten si negru. Practic, PPD-ul inchide la culoare pigmentul rosu al hennei. Acest ingredient chimic este prezent si in vopsele de par clasice care coloreaza parul in culori inchise.

Vopsirea chimica a parului presupune deschiderea cuticulei, astfel incat pigmentii de culoare sa poata patrunde adanc in fibra de par si sa o poata colora. Pentru deschiderea cuticulei se folosesc substante chimice agresive, care deterioreaza permanent pelicula, facand parul slab si fragil.

Cand se aplica henna pe par, aceasta inchide cuticula si inveleste firul de par intr-o pelicula de culoare protectoare.  Atunci cand se aplica vopsea chimica pe parul vopsit cu henna, coafeza trebuie sa foloseasca o substanta mult mai agresiva pentru a redeschide cuticula, astfel incat pigmentii sa poata patrunde in firul de par. Acest procedeu duce la ruperea parului si la deteriorarea acestuia (va avea aspectul parului ars).
In concluzie, ruperea parului nu este cauzata de henna, ci de substantele chimice aplicate pe un par vopsit cu henna.

Pentru rezultate optime si pentru a mentine sanatatea parului si a scalpului, alege doar vopsele de par henna 100% naturale. Vopselele henna sunt naturale daca contin doar plante, fara PPD, coloranti sintetici, conservanti, etc. Mai multe informatii despre ingredientele nocive din vopselele de par clasice in Ingrediente Periculoase in Vopseaua de Par

Vopsirea cu henna este cea mai naturala metoda de infrumusetare/vopsire a parului.

Henna nu este o vopsea de par permanenta

Henna este o vopsea de par permanenta, insa este supusa factorilor externi. Din cauza spalarilor repetate, a samponului si produselor de styling, a clorului din apa sau a uscatorului de par, nuanta parului isi va pierde in timp din intensitate. Prin aplicari repetate, henna si vopselele de par naturale pe baza de henna permit obtinerea unei nuante mai intense. Despre cum sa-ti mentii culoarea vibranta am scris in articolul Intretinerea Culorii Obtinute cu Henna

Henna face ca parul sa fie aspru, cu aspect de “matura”

Parul tratat chimic (decolorat, vopsit chimic, tratament de indreptare, etc) este de cele mai multe ori un par deteriorat. Henna nu face nimic altceva decat sa scoata in evidenta acest aspect, FARA sa contribuie la deteriorarea parului. Pentru a verifica acest aspect este suficient sa vezi care este efectul hennei pe parul crescut care nu a fost tratat chimic si care este efectul acesteia pe lungimea tratata chimica.

La radacina parul vopsit cu henna va fi catifelat si stralucitor. Atunci cand parul creste si partea tratata chimic este inlaturata prin tunderea repetata a varfurilor, parul natural se va bucura de toate beneficiile pe care henna le are: catifeleaza, intareste radacina, ingroasa firul de par, previne aparitia matretii, regleaza secretia de sebum, confera stralucire si luciu.

Henna este responsabila de caderea parului

Henna - Mituri

Este doar un mit, pentru ca, in realitate, henna intareste radacina firului de par si il face mai rezistent la orice factor extern. Henna previne subtierea, ruperea si combate caderea parului. La inceput, cand faci trecerea la henna, este posibil ca parul sa continue sa cada. Firele care cad sunt cele deteriorate, slabite, care ar fi cazut indiferent daca faceai sau nu trecerea la henna. Utilizata in mod constant, henna va intari radacina si va combate astfel caderea parului.

Henna nu se prepara in recipiente de metal

Henna nu se prepara in recipiente de aluminiu sau fier, dar se poate prepara in recipiente din otel inoxidabil. Henna se poate prepara si in recipiente de sticla si ceramica. Dupa utilizare, se recomanda spalarea si igienizare recipientelor.

Adaugand in henna ulei, galbenus de ou, zeama de lamaie obtii rezultate mai bune

NU este indicat se adauge ulei sau galbenus de ou in henna. Vopseaua Henna trebuie preparata cu apa calda sau fierbinte, la 50° sau 90°, conform instructiunilor. Apa poate fi inlocuita cu un ceai negru sau ceai rosu concentrat daca se doreste accentuarea nuantei de negru sau a reflexelor rosiatice.  Henna face o pelicula de culoare in jurul firului de par. Adaugand ulei sau galbenus de ou, vopseaua nu va colora la puterea maxima.

In henna se poate adauga si zeama de lamaie. Aceasta face ca henna sa elibereze mai multa culoare, iar nuanta care sa se obtine sa fie mai inchisa. Zeama de lamaie, fiind foarte acida, face ca parul sa devina mai fragil. Din acest motiv se recomanda evitarea sau utilizarea cu precautie.

Ce alte mituri despre henna stii? Scrie comentariul tau in formularul de mai jos.

Daniela

Comentarii (0)

NU sunt comentarii in acest moment

Scrie un comentariu

You are replying to a comment

group_work .